Ieder mens is uniek, niemand heeft de zelfde lichaamsbouw of innerlijke behoefte. Sommigen willen vastigheid waar anderen willen zoeken en ontdekken. Dit is de basis van TOtaal karate.

TOtaal faciliteert in deze behoefte door ruimte te laten in het curriculum voor een eigen invulling. 

 

Bij TOtaal karate gaan we het "oude" zeker niet weggooien of vergeten. Het is een aanvulling wat een grotere doelgroep kan bereiken. We mogen nu trots zijn dat Karate Olympisch is geworden. Karate leeft, staat niet stil. TOtaal karate beweegt mee.

 

Het is nu van belang dat we een compleet assortiment kunnen laten zien wat Karate inhoudt. Kihon, Kata en Kumite; inzicht geven wat voor vormingselementen deze bevatten. Niet alleen voor sport of ontspanning, maar ook als zelfverdediging en weerbaarheid. 

  

Definitie TOtaal Karate is  een open platform. Het is open voor alle stromingen en stijlen en biedt plaats aan zowel traditioneel Karate als sport Karate. Het omvat alle aspecten van Karate zoals sport, budo, zelfverdediging en weerbaarheid. 

 

Richtinggevend in het platform zijn efficiëntie, effectiviteit en creativiteit. Alle partnertechnieken technieken worden met controle uitgevoerd, maar indien uitgevoerd op stootkussen met kracht en snelheid. 

 

TOtaal Karate is opgebouwd uit vormingselementen met als rode draad het “gevecht”, de oorsprong van de vechtsport. Zonder aanval is er geen verdediging, deelnemers leren vanuit het gevecht omgaan met weerstand, stress en onzekerheid. TOtaal Karate wil haar beoefenaars fysiek en mentaal sterker laten worden door gevarieerd programma aan te bieden dat zowel op training als examen ruimte laat voor eigen invulling.  

 

Wedstrijdsysteem TOtaal Karate heeft een eigen wedstrijdsysteem: Sō-gō Shobu, waarbij de wedstrijd doorloopt terwijl punten geteld worden en gecontroleerd contact mogelijk is. Verschillende Karatestromingen en stijlen kunnen zo met elkaar sparren.

 

Tijdens het TOtaal danexamen geeft iedereen zijn of haar “eigen” maximale inzet zowel technisch, fysiek als creatief. Daar gaat het om: laten zien wat men kan. De examenkandidaten zullen enkele  technieken moeten uitvoeren op hun eigen stoot/trapkussen, vastgehouden door eigen partner. Dit alles wordt op een verantwoordelijke en veilige wijze getoond. Voor details wordt verwezen naar deze exameneisen. 

 

Tijdens het examen wordt uiteraard rekening gehouden met leeftijd, sekse en fysieke mogelijkheden. Van het curriculum kan in overleg worden afgeweken. In dat geval dient de kandidaat tenminste vier maanden voor het examen het programma in WORD aan te leveren aan het bondsbureau, ter beoordeling.  

  

gesponsord door:
Stichting TOtaal karate Nederland

KvK: 41106678 

Kantoor/postadres: Boeieraak 66, 4871 DG Etten-Leur, telefoon: 0624222772